Begrippenlijst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een kleurstof is meestal een organische stof die kleur reflecteert, tot op zekere hoogte kan deze zich binden aan materiaal waar het op aangebracht wordt. Kleurstoffen zijn goed oplosbaar in water of in olie.

Een pigment is een organisch of anorganische stof welke kleur reflecteert. Een pigment kan zich slecht binden aan materiaal, is niet oplosbaar maar wordt als dispersie gebruikt.

Inkt is een vloeistof of pasta die wordt gebruikt om kleur te geven aan materialen. De definitie loopt uiteen; sommigen verstaan onder inkt alleen een oplossing van kleurstoffen. Anderen menen dat het ook uit pigmenten kan bestaan.

Verf is een substantie welke wordt gebruikt om een kleur reflecterende laag achter te laten op een drager. Het bestaat uit drie delen: pigmenten of soms kleurstoffen in poedervorm, een bindmiddel dat uithardt wanneer het droogt, en een verdunner van het bindmiddel welke verdampt.

Verfplanten kunnen worden gebruikt in de volgende druktechnieken:

Zeefdruk, een doordruktechniek waarbij de inkt door gaas wordt gedrukt met behulp van een rakel.

Hoogdruk, waarbij de inkt op de verhoogde delen van een houtsnede of een linoleumsnede wordt aangebracht.

Voor de diepdruk techniek (etsen) en de vlakdruk techniek (litho -steendruk)
zijn tot nog toe geen echt-goede bindmiddelen gevonden. Met uitzondering van
fotopolymeer drukken – een grafische techniek waarbij een lichtgevoelig plastic met UV-licht tot drukplaat wordt gemaakt.

NADES is de afkorting voor NAtural Deep Eutectic Solvents. Dit zijn natuurlijke oplosmiddelen waarin kleurstoffen wellicht goed kunnen worden opgelost. NADES ontstaan uit een combinatie van twee of meer organische stoffen, welke op zichzelf bij kamertemperatuur in vaste vorm verkeren, maar samengevoegd vloeibaar zijn.

Eetbare verfplanten zijn planten waar je zowel verf van kunt maken als die je op kunt eten. Voorbeelden zijn saffraan, walnoot, rode biet en brandnetel.

Beitsmiddelen zijn middelen ter bevordering van de aanhechting en lichtechtheid van verfstoffen. Veel beitsmiddelen bestaan uit zware metalen. Bij het verfplantenproject zijn we op zoek naar natuurlijke beitsmiddelen; beitsmiddelen van een natuurlijke oorsprong.

De lichtechtheid van een verfstof is een maat voor hoe lang de verf zijn kleur behoudt wanneer deze wordt blootgesteld aan (zon)licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *