Painting Plants

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Painting Plants (oorspronkelijk: Blauwe Maandag / verfplanten.nl) is een onderzoeksproject gericht op de vraag “Hoe maak je verf of inkt van planten, en hoe maak je deze bruikbaar voor verschillende druktechnieken”. Het project is in 2011 geïnitieerd door biologe en kunstenaar Naan Rijks, en wordt uitgevoerd onder de kap van het AGA LAB. Medio 2013 is wetenschapper en docent Jeroen Snijdewint bij het project aangesloten. Van 2017 tot 2023 was Lucila Kenny betrokken bij Painting Plants. Zij is ervaren in het natuurlijk kleuren van textiel.

Anno 2019 werden er meer dan 30 soorten planten gekweekt, welke gemeen hebben dat zij kleurstoffen of pigmenten bevatten.

Momenteel (vanaf mei 2023) wordt de tuin op de binnenplaats van het AGA LAB weer opgeknapt. We zijn bezig met nieuwe samenwerkingen en er zullen in de nabije toekomst weer workshops gegeven worden. Painting Plants wordt nu geleid door Aster Kruisbrink en Ruben de Haas. Samen gaan zijn dit bijzondere initiatief van Naan Rijks voortzetten en vernieuwen.

Het onderzoek is verdeeld in de stappen die leiden van plant naar verfstof. Dit begint bij het kweken van de planten. Vervolgens moet de kleurstof worden geëxtraheerd. De laatste stap in het proces is de vermenging met een bindmiddel.

Bij elk van deze stappen komen steeds nieuwe onderzoeksvragen naar voren. Een kleine greep:

  • “Hebben kleurstoffen in de verschillende organen van een plant een functie, zoals het paars in de wortels van Alkanna tinctoria of het geel in de lintbloemen van Helianthus annuus?”
  • “Zijn er technieken te bedenken die de extractie van kleurstoffen uit planten vergemakkelijken, scheikundige of andere?”
  • “Welke bindmiddelen zijn compatibel per gebruikt kleurstof/pigment, en passen bij verschillende druktechnieken?”

Het onderzoek wordt uitgevoerd in en rond het AGA LAB. In de keuken van het AGA LAB heeft Painting Plants een klein laboratorium ingericht voor de extractie van de kleurstof en het maken van de verf. Experimenten met druktechnieken vinden plaats in de werkplaats. Met buren en overburen is een samenwerking aangegaan in de vorm van het PlantageLab. Op deze binnenplaats worden zowel moestuin- als verfplanten gekweekt, en is ruimte voor bescheiden ecologisch(e) proeven ^_^ . Verfplanten zijn er zowel eetbaar als niet eetbaar. Voorzichtigheid is belangrijk; er zijn ook giftige verfplanten.

Deze website heeft verschillende functies. Allereerst dient zij ter inspiratie en motivatie: door middel van recepten, zowel voor het kweken van de planten als voor het maken van inkt. Ook wordt de wetenschappelijke achtergrond kort beschreven. Daarnaast wordt de voortgang van het onderzoek van Painting Plants hier gepubliceerd.

Het onderzoek gebeurt geheel open source. Wij staan open voor samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *