Isatis tinctoria

Isatis tinctoria

Verfrecept

Wede bevat de voorloperstof indican, waarvan de kleurstof indigo gemaakt kan worden. Hiervoor moet een apart recept gevolgd worden, mede omdat indican wél in water oplosbaar is, maar indigo niet. Het volgende recept leerden wij van Michel Garcia, en hebben wij ook uitvoerig getest met wede uit de verfplantentuin.

  1. Oogst de jonge bladeren, vóór de bloei
  2. Kook deze bladeren gedurende een kwartier
  3. Laat naar keuze de bladeren nog een poos weken, maar in ieder geval afkoelen
  4. Voeg kalkwater toe om de pH te verhogen naar ongveer 9. Natriumcarbonaat is een alternatief hiervoor.
  5. Roer het water en wacht tot het helder is. Het zou nu geelachtig bruin moeten zijn
  6. Vervolgens moet er zuurstof aan de vloeistof worden toegevoegd. Dit kan door het geruime tijd te mixen met een handmixer. Ook kan je de vloeistof een aantal keer overgieten. Er wordt nu een blauw schuim zichtbaar. De vloeistof wordt doorzichtig groen.
  7. Vervolgens kan het pigment op verschillende manieren worden geëxtraheerd. Het kan gefilterd worden, dit het liefst door een fijne stof zoals zijde of satijn. De kleurstof kan vervolgens van de stof worden afgeschraapt. Een grotere opbrengst kan worden verkregen door het pigment te laten neerslaan in doorzichtige potten. De vloeistof boven de neerslag kan worden afgegoten, en het bezinksel kan worden gedroogd door het uit te spreiden en in te laten dampen op kamertemperatuur. Dit kan eventueel sneller door het in de magnetron te laten indampen.

Een aantal foto´s, gemaakt tijdens het proces van het maken van verf van wede:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *